|  | 

Gotowanie i Kuchnia

Biszkoptowe ślimaczki

Biszkoptowe ślimaczki
1 vote, 6.00 avg. rating (96% score)

Składniki:

1. Pół szklanki cukru
2. 2/3 szklanki mąki pszennej
3. 4 jajka
4. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
6. 1 łyżka ciemnego kakao
7. 1 szklanka konfitury morelowej lub pomarańczowej
8. Szczypta soli
9. Polewa czekoladowa

Wykonanie:

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek; do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając powoli cukier. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać a następnie przesiać do masy jajecznej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie produkty dokładnie połączyć i podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać kakao a do drugiej mąkę ziemniaczaną.
Dwie jednakowej wielkości blachy wyłożyć pergaminem i rozsmarować na nich ciasto. Piekarnik nagrzać 180 stopni Celsjusza i upiec (15 minut). Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko.
Biszkopty po upieczeniu przełożyć na ściereczkę; kakaowy biszkopt posmarować konfiturą, przykryć jasnym i ciasno zwinąć w roladę, którą zawinąć w ściereczkę i zostawić do wystygnięcia. Roladę pokroić w plastry i udekorować polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Pozostałe wpisy:

biszkoptowe-slimaczki

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi