|  | 

Gotowanie i Kuchnia

Blok śliwkowo ? jabłkowy

Blok śliwkowo ? jabłkowy
1 vote, 8.00 avg. rating (116% score)

Składniki:

1. Pół kilograma śliwek
2. Pół kilograma jabłek
3. 20 dag mielonego sera twarogowego
4. 5 łyżek cukru
5. 1 szklanka soku z wiśni
6. 3 czubate łyżeczki żelatyny
7. 1 opakowanie galaretki cytrynowej
8. 1 opakowanie galaretki wiśniowej
9. 20 dag herbatników
10. 2/3 szklanki śmietany kremówki

Wykonanie:

Śliwki, umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć do soku wiśniowego dodając łyżkę cukru i zagotować. Połowę śliwek wyjąć a resztę gotować około 5 minut. Wsypać galaretkę wiśniową i całość zmiksować.
Formę, w której będzie blok wyłożyć folią. Na spodzie poukładać śliwki wyjęte z soku i zalać przygotowanym musem. Całość schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w pół szklance wrzącej wody. Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru i połączyć ze zmielonym twarogiem i ostudzoną żelatyną. Na musie śliwkowym ułożyć warstwę z herbatników(1/3 paczki) a na nie wylać masę serową. Przykryć 1/3 ciastek.
Obrane, umyte, pozbawione gniazd nasiennych jabłka zasypać resztą cukru, wlać pół szklanki wody i rozgotować, a następnie wsypać galaretkę cytrynową i zmiksować. Wlać do formy i położyć ostatnią warstwę herbatników. Schłodzić.

Pozostałe wpisy:

blok-sliwkowo-jablkowy

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi