|  | 

Western chicken Łódź Widzew

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Jestem pod ogromnym wrażeniem tej potrawy.

Delikatne i zarazem pożywne danie , które doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na wykwintną kolację. Swietne na przyjęcie, z pewnościa przypadnie do gustu niejednemu wybrednemu gościowi.

Przepis pochodzi od looli_kr z Galerii Potraw.

Składniki:

– ok 6 cukinii ( takich mniejszych)

Farsz:

– 0,5 kg mięsa mielonego (chudszego)

– 1 butelka sosu pomidorowego lub ketchupu lub pomidorów w zalewie ( własnej produkcji)

– 2 duże cebule

– 2 duże marchwie

– 20 dkg sera żółtego

– pęczek zielonej natki pietruszki

– czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok.

Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego czosnek przyprawy, zioła.

Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy lub ketchup .

Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.

Gotowy sos doprawić do smaku.

Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.

Gotowym farszem napełniamy cukinię.

Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 min, a następnie ściąganmy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.

Moje uwagi:

Ze względu na to ,że piekłam cukinie na dużej blaszce i nie miałam dużej pokrywy, całośc nakryłam folią do pieczenia. Przez to czas pieczenia nieco wydłużyłam i tak :

-pod nakryciem piekłam 45 / 50 min.

Smacznego!

cukinia-faszerowana

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia kiedyś i dziś

    Kuchnia kiedyś i dziś

    Kuchnia kiedyś i dziś Kuchnia od zawsze znajdowała się w każdym domu. Było to pomieszczenie najważniejsze w każdym domostwie. I przez wieki jej wygląd się zmieniał. W bardzo odległych czasach kuchnia to było pomieszczenie z paleniskiem w środku i to całe jej wyposażenie. Później w czasach już bliższych były szafki, stół, i piec kuchenny. I

  • Co przyda się w kuchni?

    Co przyda się w kuchni?

    Co przyda się w kuchni? Kiedy decydujemy się na urządzenie jakiegoś pomieszczenia w swoim domu, to naprawdę warto byłoby się zastanowić, co tak naprawdę warto w nim umieścić. Bez wątpienia konieczne będzie ustawienie szafek i różnych sprzętów, jakie będą tutaj bardzo użyteczne. Nie jest to jednak koniec. Wiadomo, że potrzebne nam będą przecież nie tylko