Cukinia faszerowana
Jestem pod ogromnym wrażeniem tej potrawy.
Delikatne i zarazem pożywne danie , które doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na wykwintną kolację. Swietne na przyjęcie, z pewnościa przypadnie do gustu niejednemu wybrednemu gościowi.
Przepis pochodzi od looli_kr z Galerii Potraw.
Składniki:
– ok 6 cukinii ( takich mniejszych)
Farsz:
– 0,5 kg mięsa mielonego (chudszego)
– 1 butelka sosu pomidorowego lub ketchupu lub pomidorów w zalewie ( własnej produkcji)
– 2 duże cebule
– 2 duże marchwie
– 20 dkg sera żółtego
– pęczek zielonej natki pietruszki
– czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok.
Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego czosnek przyprawy, zioła.
Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy lub ketchup .
Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.
Gotowy sos doprawić do smaku.
Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.
Gotowym farszem napełniamy cukinię.
Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 min, a następnie ściąganmy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.
Moje uwagi:
Ze względu na to ,że piekłam cukinie na dużej blaszce i nie miałam dużej pokrywy, całośc nakryłam folią do pieczenia. Przez to czas pieczenia nieco wydłużyłam i tak :
-pod nakryciem piekłam 45 / 50 min.
Smacznego!
Komentarze:
Kiedy witryna zostanie zaktualizowana?
by Alkohol prezenty w zestawie Włoskie smaki
Na pewno czołowy blog odnośnie tej tematyki.
by alkohol Sklep Kuchnia rosyjska
Czy można dodać na stronie własny artykuł tematyczny?
by alkohol Sklep Kuchnia angielska