|  | 

Gotowanie i Kuchnia

Cytrynówka – Brzesko

Cytrynówka – Brzesko
1 vote, 4.00 avg. rating (76% score)

Jedna z najlepszych nalewek, rozgrzewająca i zarazem orzeźwiająca, to popularna i niezwykle smaczna cytrynówka. Można ja kupić w sklepie, można też zrobić samemu, choć wymaga to odpowiednio długiego czasu, aby nasz trunek właściwie dojrzał, nabrał aromatu i miał ten niepowtarzalny smak.

Istnieje także możliwość aby zrobić wódkę cytrynową. Jest to także cytrynówka, ale nie trzeba czekać kilka tygodni albo i miesięcy, zanim będzie nadawała się do spożycia. Aby ja sporządzić bierzemy kilka cytryn, obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok. W międzyczasie sporządzamy syrop z półtorej szklanki wody i szklanki cukru, mieszamy go dokładnie i czekamy aż wystygnie. Dodajemy do niego 0,5 litra spirytusu i przefiltrowany przez gazę sok z cytryn. Dokładnie mieszamy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej dobę, wstrząsając butelkami co jakiś czas. Tak sporządzony trunek to nie będzie może cytrynówka w pełnym tego słowa wrażeniu, ale jako dodatek do drinków z pewnością sprawdzi się doskonale.

cytrynowka-brzesko

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi