|  | 

Western chicken menu

Dorsz zapiekany w śmietanie

Dorsz zapiekany w śmietanie
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Dorsz zapiekany w śmietanie

W orginalnym przepisie do tej potrawy należało użyć szczupaka, ale ja z powodzeniem zastąpiłam go filetem z dorsza. Oczywiście możana użyć dowolnego fileta rybnego, ja próbowałam już z mintajem, pangą , szczupakiem…i za kazdym razem danie wszystkim nam smakowało.

Przepis pochodzi z jakiegoś kalendarza , nie pamietam jednak z jakiego…bo mam go w posiadaniu już ładnych kilka lat .

Skladniki: ( ilość skladników podaje ” na oko” )

– 4 kostki fileta rybnego

– 30 dkg pieczarek ( można ich dodać znacznie mniej)

– 2 cebule

– 1 szkl. kwaśnej śmietany

– ok. 20 dkg żółtego sera

– sól , pieprz

Wykonanie:

Rybę posolić , popieprzyć i lekko przysmażyć na patelni. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki , przysmażyć pod koniec smażenie posypać pieprzem i solą..

Zółty ser zetrzeć na terce.

W naczyniu żaroodpornym na dno układać rybę, na to przysmażone pieczerki z cebulą, wszystko zalać śmietaną wymieszaną z odrobiną soli, całość posypać startym serem.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min

Pozostałe wpisy:

dorsz-zapiekany-w-smietanie

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kolacja na uroczystość

    Kolacja na uroczystość

    Kolacja na uroczystość Kolacja na specjalna okazję powinna być przede wszystkim przygotowana w odpowiednim guście. Wszystko oczywiście uzależnione jest od sytuacji i kwestii smakowych zaproszonych gości. Jeśli jest to kolacja we dwoje organizowana przy świecach, wówczas można wybrać znacznie bardziej obszerne menu, dostosowując je do smaku ukochanego czy też ukochanej. Jeśli jest to już zaproszenie

  • Oregano

    Oregano

    Oregano Oregano to roślina, która właściwie nazywa się lebiodką pospolitą. Należy ona do rodziny jasnowatych i żyje więcej niż dwa lata, wielokrotnie w tym czasie wydając nasiona. Lebiodka występuje głównie w Afryce Północnej, Azji i Europie. Spotykana jest również w Polsce, gdzie jest rośliną pospolitą występującą w całym kraju. Zwana jest również czasami dzikim majerankiem.