|  | 

Western chicken menu

Drobiowe bitki

Drobiowe bitki
1 vote, 1.00 avg. rating (46% score)

kulinaria (13)Składniki:

1. 4 filety z piersi kurczaka
2. 1 szklanka rosołu drobiowego (może być z kostki)
3. 2 łyżki mąki pszennej
4. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
5. 3 kwaskowe jabłka
6. 5 dag margaryny
7. Majeranek suszony
8. Odrobina cukru
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso z kurczaka podzielić na kotlety, rozbić lekko młotkiem przez kawałek folii spożywczej, natrzeć majerankiem i solą, skropić sokiem z cytryny. Wstawić na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki obtoczyć w mące i na połowie rozgrzanego tłuszczu usmażyć z każdej strony.
Jabłka obrać (skórki odłożyć), pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne i skropić resztą soku z cytryny. Skórki z jabłek ułożyć na dnie rondelka, oprószyć majerankiem i na nich ułożyć kawałki mięsa. Wlać rosół i dusić do miękkości.
Na reszcie margaryny udusić pokrojone jabłka z odrobiną cukru i majeranku.
Mięso podawać z jabłkami i przygotowanym sosem.

Pozostałe wpisy:

drobiowe-bitki

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kolacja na uroczystość

    Kolacja na uroczystość

    Kolacja na uroczystość Kolacja na specjalna okazję powinna być przede wszystkim przygotowana w odpowiednim guście. Wszystko oczywiście uzależnione jest od sytuacji i kwestii smakowych zaproszonych gości. Jeśli jest to kolacja we dwoje organizowana przy świecach, wówczas można wybrać znacznie bardziej obszerne menu, dostosowując je do smaku ukochanego czy też ukochanej. Jeśli jest to już zaproszenie

  • Oregano

    Oregano

    Oregano Oregano to roślina, która właściwie nazywa się lebiodką pospolitą. Należy ona do rodziny jasnowatych i żyje więcej niż dwa lata, wielokrotnie w tym czasie wydając nasiona. Lebiodka występuje głównie w Afryce Północnej, Azji i Europie. Spotykana jest również w Polsce, gdzie jest rośliną pospolitą występującą w całym kraju. Zwana jest również czasami dzikim majerankiem.