Drożdżówki
Przepis na drożdżówki to moja delikatna modyfikacja przepisu na Chałkę .
Bardzo łatwo się je robi, troszkę dłużej czeka na wyrośnięcie ciasta. Drożdżówki możemy wykonać z białym serem, z makiem lub z dżemem. Te dzisiejsze są z dżemem truskawkowym, ale powiem wam ,że z makiem i serkiem były równie pyszne jak te, przedstwione poniżej.
Z podanego przeze mnie przepisu, wyszło mi 8 dużych drożdżówek.
Składniki:
– 0,5 kg – 0,6 kg mąki
– 0,5 kostki drożdży
– 1 jajko
– 6 łyżek cukru
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 2-3 łyżki wody
– 3 łyżki masła roztopionego
– żółtko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoiją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek.
Wycinać 8 figur w kształcie dużej litery T. Każdą figurę posmarować dżemem lub serem lub makem i każdy bok litery T zwinąć do środka.
Tak przygotowane drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 min.
Po 20 minutach , posmarować roztrzeppanym żółtkiem i wstawić do piekarnika na 20 min, w 180 stopniach C.
Po upieczeniu, gdy lekko przestygną polukrować .
Smacznego!
Komentarze:
Kiedy witryna zostanie zaktualizowana?
by Alkohol prezenty w zestawie Włoskie smaki
Na pewno czołowy blog odnośnie tej tematyki.
by alkohol Sklep Kuchnia rosyjska
Czy można dodać na stronie własny artykuł tematyczny?
by alkohol Sklep Kuchnia angielska