|  | 

Western chicken Łódź

Drożdżówki

Drożdżówki
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Przepis na drożdżówki to moja delikatna modyfikacja przepisu na Chałkę .

Bardzo łatwo się je robi, troszkę dłużej czeka na wyrośnięcie ciasta. Drożdżówki możemy wykonać z białym serem, z makiem lub z dżemem. Te dzisiejsze są z dżemem truskawkowym, ale powiem wam ,że z makiem i serkiem były równie pyszne jak te, przedstwione poniżej.

Z podanego przeze mnie przepisu, wyszło mi 8 dużych drożdżówek.

Składniki:

– 0,5 kg – 0,6 kg mąki

– 0,5 kostki drożdży

– 1 jajko

– 6 łyżek cukru

– szczypta soli

– 1 szklanka mleka

– 2-3 łyżki wody

– 3 łyżki masła roztopionego

– żółtko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoiją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek.

Wycinać 8 figur w kształcie dużej litery T. Każdą figurę posmarować dżemem lub serem lub makem i każdy bok litery T zwinąć do środka.

Tak przygotowane drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 min.

Po 20 minutach , posmarować roztrzeppanym żółtkiem i wstawić do piekarnika na 20 min, w 180 stopniach C.

Po upieczeniu, gdy lekko przestygną polukrować .

Smacznego!

Pozostałe wpisy:

drozdzowki

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Potrawy i specjały

    Potrawy i specjały

    Potrawy i specjały Odżywianie ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie, które jest jednym z bardzo ważnych elementów w życiu każdego z nas. Wielu z nas dzisiaj stosuje różnego rodzaju diety i korzysta z różnych kuchni, nie tylko naszej, tradycyjnej polskiej kuchni, ale także światowej. Coraz częściej w wielu restauracjach jak i polskich domach możemy

  • Gotowanie w nowej postaci

    Gotowanie w nowej postaci

    Gotowanie w nowej postaci Aktualnie fanów gotowania regularnie przybywa i jest to wielki postęp w stosunku do sytuacji sprzed pół wieku, kiedy to błyskawiczny postęp przemysłowy i wzrost zarobków przyczynił się do masowego wzrostu otyłości i problemów z krążeniem czy stawami. Wynika to oczywiście z nieodpowiedniego podejścia tak do jedzenia jak i trybu życia –