|  | 

Gotowanie i Kuchnia

Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy
1 vote, 4.00 avg. rating (76% score)

Jeśli chcecie przygotować dżem wiśniowy domowymi metodami, postarajcie się o owoce najwyższego gatunku. W środku lata można je kupić na licznych straganach i targach. Na dżem nadają się najbardziej dojrzałe wiśnie, słodkie i soczyste. Przed przystąpieniem do gotowania ich trzeba je wszystkie wydrążyć, czyli pozbawić pestek. Służą do tego specjalne urządzenia kuchenne. Wiśnie bez pestek sowicie zasypujemy specjalnym cukrem żelującym. Dzięki temu nawet powstały w trakcie gotowania sok zmieni się w przyjemną w konsystencji galaretkę. Cukier żelujący działa niezwykle szybko, dlatego w trakcie gotowania należy dżem mieszać i pilnować, żeby zawartość garnka nie wykipiała. Dla smaku dżem można doprawić jeszcze cynamonem, aromat będzie niezwykły. Po ugotowaniu dżemu wszystko od razu wkładamy do słoików i zakręcamy zakrętki. Aby weki gotowe były do przechowywania przez cały rok, trzeba je jeszcze wygotować we wrzącej wodzie. Włóżmy więc wszystkie słoiki zamknięte do wielkiego garnka i gotujmy przez pół godziny.

dzem-wisniowy

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi