|  | 

Gotowanie i Kuchnia

Faworkowe serca

Faworkowe serca
1 vote, 7.00 avg. rating (106% score)

Składniki:

1. 10 dag mąki pszennej
2. 2 łyżki kwaśnej śmietany
3. 2 żółtka
4. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
5. 1 łyżeczka spirytusu
6. Szczypta soli
7. Tłuszcz do głębokiego smażenia
8. Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać przez sitko na stolnicę, zrobić dołek, w który włożyć śmietanę i żółtka a także spirytus i szczyptę soli. Ciasto zagnieść i wyrobić na gładkie i jednolite. Ciasto podzielić na 4 porcję i każdą rozwałkować na cienki placek. W każdym placku wyciąć ciastka w kształcie serca przy pomocy specjalnych foremek do wycinania ciastek, a w każdym sercu na środku wyciąć drugie mniejsze, tak, aby powstała dziurka.
R rondelku rozgrzać tłuszcz i na bardzo gorący wkładać przygotowane serca. Smażyć na złoty kolor przewracając na drugą stronę. Po usmażeniu, wyjmować łyżką cedzakową na papierowy kuchenny ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przekładać na talerz i oprószyć cukrem pudrem.

Pozostałe wpisy:

faworkowe-serca

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi