|  | 

Western chicken menu

GRECKA SAŁATKA

GRECKA SAŁATKA
1 vote, 1.00 avg. rating (46% score)

kulinaria (22)Składniki:

2 duże pomidory
20 dag greckiej fety
1 ogórek sałatowy
1 mała czerwona cebula
1 czerwona papryka
Pół szklanki czarnych oliwek bez pestek
1 mała zielona ostra papryczka
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka Oregano
1 ząbek czosnku
Listki świeżej bazylii do dekoracji
Sól
Pieprz

Wykonanie:

Warzywa umyć dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć.
Obrać czosnek i zmiażdżyć, a następnie wymieszać z oliwą, octem, Oregano, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos odstawić do lodówki.
Paprykę, pomidory i ogórek pokroić w kostkę i ułożyć na półmisku.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do sałatki. Ser feta drobno pokruszyć. Papryczkę chilli drobniutko posiekać. Posypać po wierzchu sałatki. Przed samym podaniem, sałatkę polać sosem i udekorować oliwkami i listami bazylii.

Pozostałe wpisy:

grecka-salatka

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kolacja na uroczystość

    Kolacja na uroczystość

    Kolacja na uroczystość Kolacja na specjalna okazję powinna być przede wszystkim przygotowana w odpowiednim guście. Wszystko oczywiście uzależnione jest od sytuacji i kwestii smakowych zaproszonych gości. Jeśli jest to kolacja we dwoje organizowana przy świecach, wówczas można wybrać znacznie bardziej obszerne menu, dostosowując je do smaku ukochanego czy też ukochanej. Jeśli jest to już zaproszenie

  • Oregano

    Oregano

    Oregano Oregano to roślina, która właściwie nazywa się lebiodką pospolitą. Należy ona do rodziny jasnowatych i żyje więcej niż dwa lata, wielokrotnie w tym czasie wydając nasiona. Lebiodka występuje głównie w Afryce Północnej, Azji i Europie. Spotykana jest również w Polsce, gdzie jest rośliną pospolitą występującą w całym kraju. Zwana jest również czasami dzikim majerankiem.