|  | 

Western chicken Olkusz

Jajka na twardo w mięsie mielonym

Jajka na twardo w mięsie mielonym
1 vote, 5.00 avg. rating (86% score)

catering-rzeszow-6Składniki:

1. Około 70 dag dowolnego mięsa mielonego
2. 9 niedużych jajek
3. 2 ząbki czosnku
4. 1 cebula
5. Mielona gałka muszkatołowa
6. 1 łyżka musztardy
7. 4 łyżki mąki pszennej
8. 2/3 szklanki bułki tartej
9. 4 łyżki mielonych orzechówa. laskowych
10. Olej do głębokiego smażenia
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

6 jajek ugotować na twardo(około 6 minut), ostudzić i obrać ze skorupek.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) i zeszklić.
Mięso przełożyć do miseczki, wbić jedno jajko, dodać musztardę, przyprawić solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wyrobić na gładką masę.
Pozostałe 2 jajka wybić na talerz i dokładnie roztrzepać. Na drugi talerz wysypać mąkę a na trzeci bułkę tartą wymieszaną z orzechami.
W głębokim rondlu lub frytkownicy rozgrzać olej.
Z mięsa formować placuszki, kłaść na nich po jajku, dokładnie jajko oblepiać mięsem a następnie obtaczać w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z orzechami a następnie smażyć około 5 minut w rozgrzanym oleju. Gotowe podawać z surówką z kapusty.

Pozostałe wpisy:

jajka-na-twardo-w-miesie-mielonym

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnie europejskie

    Kuchnie europejskie

    Kuchnie europejskie Każdy niewątpliwie doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak różnorodnym pod względem kulturowym kontynentem jest Europa. Oczywiście dotyczy to również kuchni, która inna jest dla każdego kraju, chociaż nie sposób również nie zauważyć, że tradycje kulinarne narodów zamieszkujących sąsiadujące ze sobą ziemie są dość podobne i znaleźć można wśród nich wiele wspólnych punktów.

  • Gotowanie w nowoczesnym świecie

    Gotowanie w nowoczesnym świecie

    Gotowanie w nowoczesnym świecie W większości współczesnych zamożnych krajów wyraźnie wzrasta zainteresowanie tematyką zdrowotną jak i rozumienie zależności między samopoczuciem i zdrowym organizmem a stylem i sposobem odżywiania się. Dietetycy mają dzisiaj mnóstwo zleceń opieki nad ludźmi, którzy nie potrafią racjonalnie wybierać składników i dań dla siebie, chętnie zamieniając samodzielnie przygotowane posiłki na jedzenie na