|  | 

Gotowanie i Kuchnia

Jogurtowy torcik z biszkoptami

Jogurtowy torcik z biszkoptami
1 vote, 3.00 avg. rating (66% score)

Składniki:

1. 150 ml mleka
2. 30 dag jogurtu
3. 2,5 szklanki 36% śmietany
4. 5 żółtek
5. 10 dag cukru
6. 5 łyżeczek żelatyny
7. Jedno opakowanie długich biszkoptów
8. 1 brzoskwinia do dekoracji

Wykonanie:

Pół szklanki śmietany zagotować z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę i dodać do wrzącego mleka ze śmietaną i ciągle mieszając zagotować a następnie tak powstałą masę wystudzić.
Żelatynę wsypać do 1/3 szklanki wrzątku i rozpuścić mieszając. Wystudzić. Resztę śmietany ubić na sztywną masę, dodać do niej (ostrożnie) rozpuszczoną żelatynę i masę żółtkową i delikatnie wymieszać. Na końcu dołożyć jogurt i wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Biszkopty poprzekrawać na połówki i wyłożyć nimi boki tortownicy (pionowo), do środka wlać przygotowaną masę i udekorować umytą, osuszoną i pokrojoną brzoskwinią i ewentualnie kleksami z bitej śmietany posypanymi posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

Pozostałe wpisy:

jogurtowy-torcik-z-biszkoptami

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi