|  | 

Gotowanie i Kuchnia

Kuchnia belgijska

Kuchnia belgijska
1 vote, 10.00 avg. rating (136% score)

Kuchnia belgijska jest dość mocno zbliżona charakterem do kuchni francuskiej. Nic dziwnego, wszak oba te kraje sąsiadują ze sobą i mają podobną historię. Najbardziej charakterystycznym symbolem kuchni belgijskiej są oczywiście frytki. Robi się je nie tylko z ziemniaków, ale także z dyni. Belgijskie frytki są zupełnie inne od tych widzianych na co dzień w budkach oraz restauracjach. Przede wszystkim są grubsze i szersze, przez co wydają się też smaczniejsze. Do frytek Belgowie przyrządzają kilkadziesiąt rodzajów sosów. U nas znany jest tylko ketchup lub ewentualnie sos majonezowy. Tamtejsze sosy do frytek przyrządzane mogą być także na bazie ziół oraz mało znanych w Polsce przypraw. Drugim symbolem Belgii w dziedzinie kulinariów jest czekolada. W miastach belgijskich często urządza się różne festiwale czekolady. Prezentuje się na nich nie tylko czekolady w formie bombonierek, cukierków oraz deserów, ale także formie płynnej i to niekoniecznie słodkiej. Prawdziwe czekoladowe uczty na ulicach Belgii napotkać można najczęściej latem, przy słonecznej pogodzie i w czasie, gdy do kraju przyjeżdża mnóstwo turystów.

kuchnia-belgijska

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi