|  | 

Gotowanie i Kuchnia

MOSTEK CIELĘCY PO STAROPOLSKU

MOSTEK CIELĘCY PO STAROPOLSKU
1 vote, 10.00 avg. rating (136% score)

Składniki:

2 kg mostka cielęcego
2 łyżki grubej soli
Na farsz:
2 jajka
Pół szklanki mleka
10 dag wątróbki cielęcej
1 czerstwa bułka
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Gałka muszkatołowa
Pieprz
Sól

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć. W mostku zrobić głęboką kieszeń ostrym nożem oddzielając grubą skórę od żeber, ale nie przecinając jej do końca.
Na zewnątrz i w środku natrzeć mięso solą.
Zrobić farsz: oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z masłem. Bułkę namoczyć w mleku, a gdy napęcznieje odcisnąć. Wątróbkę dokładnie umyć i osuszyć. Zmielić razem z namoczoną bułką. Dodać do masy żółtkowej razem z posiekaną zieloną pietruszką i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą, a następnie nałożyć do kieszeni w mięsie. Otwór pospinać wykałaczkami.
Mięso przełożyć do brytfanki i obłożyć wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec około półtorej godziny. Wystudzić i zamrozić.

Pozostałe wpisy:

mostek-cielecy-po-staropolsku

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi