Niedoceniana potrawa z ziemniaków
Polska kuchnia jest bardzo specyficzna. Wyróżnia się ona nie tylko w naszym regionie, ale także na całym świecie. Większość obcokrajowców kojarzy ją zapewne z takimi daniami jak: pierogi, żurek czy też barszcz czerwony. Sami również uważamy, że są to jej symbole. Istnieje jednak potrawa, która jest bardzo popularna w bardzo wielu regionach naszego kraju, ale jest niedoceniana jeżeli chodzi o jej charakter ogólnokrajowy. Mowa tutaj o zapiekance ziemniaczanej. Jest to potrawa z ziemniaków, którą najczęściej przygotowuje się w piecach lub zwykłym piekarniku. Jej charakter polega na warstwach, do których obowiązkowo muszą należeć ziemniaki – stąd w końcu bierze się jej nazwa. Ważnym składnikiem zapiekanki ziemniaczanej, który jest bardzo często spotykany przy tej potrawie, jest ser żółty. Oczywiście istnieją różne odmiany tego dania, które ukazują szczególny charakter poszczególnych regionów i preferencji naszych kubków smakowych, ale te dwa elementy są spotykane jednak najczęściej. Zapiekanka ziemniaczana jest jednak z niewiadomych przyczyn mało medialną potrawą. Powinniśmy to zmienić, ponieważ jest to potrawa ze smakiem i historią.
Komentarze:
Kiedy witryna zostanie zaktualizowana?
by Alkohol prezenty w zestawie Włoskie smaki
Na pewno czołowy blog odnośnie tej tematyki.
by alkohol Sklep Kuchnia rosyjska
Czy można dodać na stronie własny artykuł tematyczny?
by alkohol Sklep Kuchnia angielska