|  | 

Gotowanie i Kuchnia

Owocowy przekładaniec

Owocowy przekładaniec
2 votes, 4.00 avg. rating (77% score)

Składniki:

1. 10 dag masła
2. 1 szklanka jogurtu naturalnego
3. 1 szklanka śmietany 30 %
4. 20 dag herbatników
5. 4 łyżki cukru
6. 20 dag jagód
7. 1 galaretka malinowa
8. 1 galaretka z owoców leśnych
9. 2 galaretki agrestowe
10. Świeże owoce jagodowe (maliny, truskawki, jagody, poziomki) do dekoracji

Wykonanie:

Roztopić masło; herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem, zagnieść ciasto, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy.
Jagody przebrać, opłukać i zagotować z połową cukru, wsypać galaretkę z owoców leśnych i wszystko razem zmiksować.
Połowę śmietany ubić na sztywno i wymieszać ze zmiksowanymi jagodami i połową jogurtu; masę wylać na placek z pokruszonych herbatników i schłodzić.
Malinowa galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Resztę śmietany ubić z resztą cukru, dodać resztę jogurtu a także ostudzoną galaretkę malinową, dokładnie wymieszać i wylać na zastygniętą masę jagodową. Schłodzić.
Galaretki agrestowe rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić. Na wierzchu przekładańca ułożyć owoce jagodowe i zalać tężejącą galaretką agrestową. Zastudzić.

Pozostałe wpisy:

owocowy-przekladaniec

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi