|  | 

Western chicken menu

Pianka kokosowa

Pianka kokosowa
1 vote, 3.00 avg. rating (66% score)

najlepsze-restauracje-lublin-6Składniki:

Na biszkopt:

1. Pół szklanki cukru
2. Pół szklanki mąki pszennej
3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
4. 1 łyżka kakao
5. 2 jajka

Na piankę:
6. 1 puszka mleka kokosowego
7. 1 puszka skondensowanego niesłodzonego mleka
8. Pół opakowania galaretki cytrynowej
9. Pół opakowania galaretki ananasowej
10. 4 łyżki wiórek kokosowych
11. 2 kokosowe batoniki
12. ? szklanki 18 % śmietany
13. 1 torebka zagęstnika do śmietany
14. Kieliszek likieru amaretto

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem, a następnie dodać żółtka, delikatnie wymieszać a następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 15 minut.
Biszkopt ostudzić i wykroić z niego krążek do wyłożenia średniej tortownicy, a resztę ciasta podzielić na pół i jedną część pokroić w kostkę a drugą drobno pokruszyć.
Galaretki (każdą oddzielnie) rozrobić w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
Mleko skondensowane ubić z tężejącą galaretką cytrynową i wmieszać pokrojony w kostkę biszkopt. Rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki.
Batoniki pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na masie.
Mleko kokosowe ubić z drugą galaretką i polać ciasto. Śmietanę ubić z zagęstnikiem i połową wiórek kokosowych. Rozsmarować na cieście. Posypać pokruszonym cieście i resztą wiórków.

Pozostałe wpisy:

pianka-kokosowa

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kolacja na uroczystość

    Kolacja na uroczystość

    Kolacja na uroczystość Kolacja na specjalna okazję powinna być przede wszystkim przygotowana w odpowiednim guście. Wszystko oczywiście uzależnione jest od sytuacji i kwestii smakowych zaproszonych gości. Jeśli jest to kolacja we dwoje organizowana przy świecach, wówczas można wybrać znacznie bardziej obszerne menu, dostosowując je do smaku ukochanego czy też ukochanej. Jeśli jest to już zaproszenie

  • Oregano

    Oregano

    Oregano Oregano to roślina, która właściwie nazywa się lebiodką pospolitą. Należy ona do rodziny jasnowatych i żyje więcej niż dwa lata, wielokrotnie w tym czasie wydając nasiona. Lebiodka występuje głównie w Afryce Północnej, Azji i Europie. Spotykana jest również w Polsce, gdzie jest rośliną pospolitą występującą w całym kraju. Zwana jest również czasami dzikim majerankiem.