|  | 

Gotowanie i Kuchnia

Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagów
1 vote, 10.00 avg. rating (136% score)

Składniki:

1. 2 pęczki zielonych szparagów
2. 2 główki czerwonej cykorii
3. 20 dag groszku cukrowego w strączkach
4. 8 jajeczek przepiórki
5. 20 dag drobnych pieczarek
6. 1 łyżka posiekanych ziół ? koperek, kolendra
7. Pół szklanki kwaśnej śmietany
8. 20 dag tuńczyka z puszki
9. Chili
10. Sok z cytryny
11. 3 łyżki masła
12. Listki tymianku i bazylii
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Szparagi umyć i ułożyć na stojąco w wysokim garnku; zalać posoloną wrzącą wodą tak by główki wystawały na powierzchnię, dodać 1 łyżkę masła i gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.
Cykorię podzielić na pojedyncze liście, umyć i osuszyć. Jajeczka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Umyte strączki groszku włożyć na 3 minuty do wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i wrzucić na suchą patelnię, obsmażyć, aby wyparował płyn, wystudzić.
Tuńczyka rozdrobnić widelcem, połączyć ze śmietaną i posiekanymi ziołami, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na półmisku poukładać liście cykorii, na nich szparagi, groszek cukrowy, pieczarki i jajeczka. Całość polać sosem.

Pozostałe wpisy:

salatka-ze-szparagow

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi