|  | 

Gotowanie i Kuchnia

SCHAB ZE ŚLIWKĄ

SCHAB ZE ŚLIWKĄ
1 vote, 5.00 avg. rating (86% score)

SKŁADNIKI:

1,5 kg środkowego schabu
40 dag suszonych śliwek
Suszony majeranek
1 duży kieliszek śliwowicy (ewentualnie czystego alkoholu)
Olej do smażenia
Sól, pieprz

Wykonanie:

Śliwki skropić alkoholem i odstawić na pół godziny, aby napęczniały.
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Bardzo ostrym nożem o wąskim ostrzu, wyciąć w mięsie otwór i wstawić do lodówki.
Po schłodzeniu nadziać schab ? śliwkami a otwór spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu szybko obsmażyć mięso, a następnie włożyć do brytfanny, obłożyć resztą śliwek i wlać pozostały z moczenia alkohol. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić brytfannę z mięsem i piec około 1,5 godziny. Co jakiś czas polewać mięso sosem z dna naczynia.
Pieczeń wyjąć, ostudzić, zawinąć w folię i zamrozić. Po rozmrożeniu mocno podgrzać i podawać z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi udekorowane czerwonym pieprzem i natką pietruszki.

Pozostałe wpisy:

schab-ze-sliwka

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi