|  | 

Gotowanie i Kuchnia

SZYNKA Z WARZYWAMI

SZYNKA Z WARZYWAMI
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Składniki:

1,5 kg surowej szynki peklowanej
2 łyżki smalcu
Biały pieprz
Pęczek włoszczyzny
40 dag marchewki
40 dag szalotek
2 łyżki miodu
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
Pół pęczka zielonej pietruszki

Wykonanie:

Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć świeżo zmielonym pieprzem. Smalec rozgrzać w brytfance, włożyć mięso, parę razy obrócić, aby pokryło się tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić brytfankę z mięsem i piec około 75 minut. Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić. Po trzydziestu minutach pieczenia włożyć do mięsa włoszczyznę. Podczas pieczenia podlewać mięso wodą (1,5 szklanki) i polewać po wierzchu powstałym sosem.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Szalotki obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać niewielką ilością osolonej gotującej wody i dusić 10 minut. Wymieszać sok pomarańczowy z miodem i posmarować pieczeń. Po 10 minutach pieczenia posmarować pieczeń ponownie.
Na patelnię włożyć masło i cukier i podgrzewać do powstania karmelu cały czas mieszając. Do karmelu dodać odcedzone warzywa. Gotową pieczeń obłożyć karmelizowanymi warzywami.

Pozostałe wpisy:

szynka-z-warzywami

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska Wiele osób, które były w Indiach twierdzi, że najważniejszym powodem, dla którego w tym kraju można się z całą pewnością zakochać jest z całą pewnością kuchnia. A to dlatego, że jedząc indyjskie potrawy doświadczyć możemy naprawdę niezwykłej fuzji smaków i doświadczyć czegoś zupełnie innego, niż to, z czym stykamy się na co dzień

  • Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy

    Świąteczne potrawy Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość specyficzne znane każdemu, kto tego rodzaju święta obchodzi. Są to przede wszystkim początkowo potrawy postne takie jak zupa barszcz czerwony z uszkami, pierogi